Śniadanie jest
zdecydowanie moim ulubionym posiłkiem! Nie wyobrażam sobie wyjść z domu bez
zjedzenia czegoś, w okresie zimowym koniecznie ciepłego. Chciałabym wam pokazać
jeden z moich sprawdzonych przepisów na egzotyczny budyń jaglano – kokosowy. Jestem pewna, że takie pyszne śniadanie wprawi Was w wspaniały nastrój i myślami przeniesie do tropikalnego raju :)
Składniki (na jedną
porcję):
- · ¼ szklanki kaszy jaglanej
- · ½ szklanki wody
- · Ok. ¼ - ½ szklanki mleczka kokosowego (w zależności jak gęsty budyń chcesz uzyskać)
- · Łyżka nasion siemienia lnianego
- · ½ mango
- marakuja
Zagotuj wodę, gdy
zawrze wsyp do niej kasze jaglaną z siemieniem lnianym (jeśli nie lubisz jej
charakterystycznej goryczki przelej ją wcześniej wrzątkiem). Gotuj na średnim
ogniu pod przykryciem, aż wchłonie prawie całą wodę (ok. 10 – 15 min). Wtedy
odkryj przykrywkę i dodaj mleczko kokosowe, wymieszaj. Gotuj jeszcze ok. 3-4
min, kasza powinna być lekko rozgotowana, a mleczko nie powinno w całości w nią
wchłonąć. Zdejmij z ognia i zmiksuj blenderem na gładką masę. Przełóż do
miseczki i dodaj pokrojone owoce (dodatki możesz śmiało wybrać według twoich
upodobań, ja lubię mango i marakuję bo idealnie komponują się z tropikalną
nutką mleczka kokosowego.)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz