poniedziałek, 22 lutego 2016

Pyszna namiastka egzotyki - kokosowy budyń jaglany

Śniadanie jest zdecydowanie moim ulubionym posiłkiem! Nie wyobrażam sobie wyjść z domu bez zjedzenia czegoś, w okresie zimowym koniecznie ciepłego. Chciałabym wam pokazać jeden z moich sprawdzonych przepisów na egzotyczny budyń jaglano – kokosowy. Jestem pewna, że takie pyszne śniadanie wprawi Was w wspaniały nastrój i myślami przeniesie do tropikalnego raju :)


Składniki (na jedną porcję):
  • ·         ¼ szklanki kaszy jaglanej
  • ·         ½ szklanki wody
  • ·         Ok. ¼  -  ½ szklanki mleczka kokosowego (w zależności jak gęsty budyń chcesz uzyskać)
  • ·         Łyżka nasion siemienia lnianego
  • ·       ½ mango
  •       marakuja


Zagotuj wodę, gdy zawrze wsyp do niej kasze jaglaną z siemieniem lnianym (jeśli nie lubisz jej charakterystycznej goryczki przelej ją wcześniej wrzątkiem). Gotuj na średnim ogniu pod przykryciem, aż wchłonie prawie całą wodę (ok. 10 – 15 min). Wtedy odkryj przykrywkę i dodaj mleczko kokosowe, wymieszaj. Gotuj jeszcze ok. 3-4 min, kasza powinna być lekko rozgotowana, a mleczko nie powinno w całości w nią wchłonąć. Zdejmij z ognia i zmiksuj blenderem na gładką masę. Przełóż do miseczki i dodaj pokrojone owoce (dodatki możesz śmiało wybrać według twoich upodobań, ja lubię mango i marakuję bo idealnie komponują się z tropikalną nutką mleczka kokosowego.) 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz