Wszyscy wiemy, że śniadanie jest najważniejszym
posiłkiem w ciągu dnia i nie wolno go pomijać. Łatwo powiedzieć, jednak rano
często okazuje się, że mamy za mało czasu, więc wybiegamy z domu o pustym
żołądku. Ja jestem przygotowana na takie sytuacje i zawsze jem wtedy najszybsze do przygotowania śniadanie świata: bezglutenową granolę! Nasypanie jej do
miseczki zajmuje dosłownie dwie sekundy, a jej smak nie umywa się do gotowych
mieszanek musli, posklejanych cukrem i syropem glukozowo – fruktozowym. Dlatego
kiedy będziecie mieć wolną chwilę zróbcie sobie słoik (albo od razu kilka) tych pysznych płatków i
bądźcie gotowe na śniadanie w sytuacjach kryzysowych!
Jest to przepis podstawowy, ale oczywiście
zmieniajcie składniki według waszych preferencji – możecie dodać, np. orzechy. Pomysł
z użyciem kaszy gryczanej może się wydawać dziwny, ale całość wyjdzie naprawdę
pyszna, a kasza nie będzie surowa (znalazłam go na wspaniałym blogu ze zdrowymi przepisami http://www.mynewroots.org/site/2014/03/chunky-chocolate-buckwheat-granola/).
Składniki (na jeden duży słoik):
- · 200 g płatków jaglanych
- · 1 torebka kaszy gryczanej niepalonej
- · Garść pestek dyni
- · Garść pestek słonecznika
- · Garść siemienia lnianego
- · 3 - 4 łyżki miodu/syropu klonowego
- · 2 łyżki oleju kokosowego
- · 2 łyżki przegotowanej, ciepłej wody
- · Łyżeczka cynamonu
- · Suszone owoce: ja najczęściej wybieram suszone śliwki, jabłka, żurawinę i jagody goji, ale możecie eksperymentować
Przygotowanie granoli jest banalnie proste. Mieszamy
w misce wszystkie składniki poza suszonymi owocami, płatki powinny posklejać
się w małe grudki (jeśli tak się nie stało dodajcie więcej miodu i wody).
Całość wysypujemy na blachę do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego
do 180 stopni na ok. 20 minut (możliwe, że w połowie czasu pieczenia trzeba
będzie przemieszać granolę). Wyjmujemy, studzimy, mieszamy z pokrojonymi
owocami i wsypujemy do słoika. Voila, przygotowanie kilku pysznych śniadań mamy
z głowy ;) Granolę zalewamy mlekiem (krowim lub roślinnym, np. ryżowym) lub jogurtem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz