poniedziałek, 15 lutego 2016

Najszybsze śniadanie świata: Granola bezglutenowa

Wszyscy wiemy, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia i nie wolno go pomijać. Łatwo powiedzieć, jednak rano często okazuje się, że mamy za mało czasu, więc wybiegamy z domu o pustym żołądku. Ja jestem przygotowana na takie sytuacje i zawsze jem wtedy najszybsze do przygotowania śniadanie świata: bezglutenową granolę! Nasypanie jej do miseczki zajmuje dosłownie dwie sekundy, a jej smak nie umywa się do gotowych mieszanek musli, posklejanych cukrem i syropem glukozowo – fruktozowym. Dlatego kiedy będziecie mieć wolną chwilę zróbcie sobie słoik (albo od razu kilka) tych pysznych płatków i bądźcie gotowe na śniadanie w sytuacjach kryzysowych! 

Jest to przepis podstawowy, ale oczywiście zmieniajcie składniki według waszych preferencji – możecie dodać, np. orzechy. Pomysł z użyciem kaszy gryczanej może się wydawać dziwny, ale całość wyjdzie naprawdę pyszna, a kasza nie będzie surowa (znalazłam go na wspaniałym blogu ze zdrowymi przepisami http://www.mynewroots.org/site/2014/03/chunky-chocolate-buckwheat-granola/).

Składniki (na jeden duży słoik):
  • ·         200 g płatków jaglanych
  • ·         1 torebka kaszy gryczanej niepalonej
  • ·         Garść pestek dyni
  • ·         Garść pestek słonecznika
  • ·         Garść siemienia lnianego
  • ·         3 - 4 łyżki miodu/syropu klonowego
  • ·         2 łyżki oleju kokosowego
  • ·         2 łyżki przegotowanej, ciepłej wody
  • ·         Łyżeczka cynamonu
  • ·         Suszone owoce: ja najczęściej wybieram suszone śliwki, jabłka, żurawinę i jagody goji, ale możecie eksperymentować

Przygotowanie granoli jest banalnie proste. Mieszamy w misce wszystkie składniki poza suszonymi owocami, płatki powinny posklejać się w małe grudki (jeśli tak się nie stało dodajcie więcej miodu i wody). Całość wysypujemy na blachę do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 minut (możliwe, że w połowie czasu pieczenia trzeba będzie przemieszać granolę). Wyjmujemy, studzimy, mieszamy z pokrojonymi owocami i wsypujemy do słoika. Voila, przygotowanie kilku pysznych śniadań mamy z głowy ;) Granolę zalewamy mlekiem (krowim lub roślinnym, np. ryżowym) lub jogurtem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz