To wspaniałe
rozgrzewające danie, idealne na śniadanie lub na kolację. Szakszuka ma
bliskowschodnie pochodzenie i znaczy tyle co „wielki bałagan”. Niech nazwa
jednak Was nie zniechęci – te duszone w pomidorowym, ostro doprawionym sosie
jajka z pewnością zaspokoją wielki głód i wprowadzą we wspaniały nastrój. Przygotujcie sosu już dziś wieczorem, a rano tylko go zagotujcie, wbijcie jajka i zajadajcie ze smakiem :) A może któryś z Panów zechce przygotować jakiejś Pani takie pyszne śniadanko, jutro w dniu kobiet. Powiam tak - nie znam nikogo, kogo by to nie ucieszyło ;)
Składniki (na dwie
porcje):
- 1 cebula
- 4 jajka
- Puszka pomidorów krojonych
- Pół papryki
- Jeden ząbek czosnku
- Przyprawy: pół łyżeczki kminu rzymskiego, kurkumy, ¼ łyżeczki ostrej papryki (inne przyprawy według uznania)
- Oliwa do smażenia
- Natka pietruszki, szczypiorek lub świeża kolendra do posypania
Na rozgrzanej oliwie
podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, aż będzie szklista. Następnie dodajemy
pokrojoną w kostkę paprykę oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i
smażymy ok. kolejne 4 minuty, aż lekko zmięknie. Dodajemy przyprawy, mieszamy.
Potem dodajemy pomidory, zwiększamy płomień palnika, zagotowujemy sos, po czym
skręcamy na średni ogień i gotujemy, aby odparować nadmiar płynu. Gdy sos
pomidorowy zgęstnieje wbijamy do niego jajka (tak aby każde było zanurzone w
pomidorach i nie stykało się z innymi). Przykrywamy pokrywką i całość gotujemy
ok. 4 minuty, aż białko jajek się zetnie, a żółtko cały czas będzie cudownie
płynne. Przekładamy na talerz, posypujemy pietruszką, szczypiorkiem lub
kolendrą.
Nie wiem czy w Tunezji
lub Izraelu moja szakszuka zostałaby zaakceptowana i uznana za tradycyjne
danie. Jednakże danie to jest tak pyszne, że grzechem byłoby nieprzygotowanie
go na zimową, rozgrzewającą kolację lub śniadanie. Oczywiście zachęcam Was do
stworzenia swojej własnej wersji – ja następnym razem chętnie dorzucę
podsmażoną cukinię lub bakłażana. Znam też wersję z dodatkiem soczewicy lub
ciecierzycy – wtedy taka szakszuka z kromką razowego chleba może być wspaniałym
obiadem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz