poniedziałek, 7 marca 2016

Szakszuka - czyli pyszne jajka duszone w pomidorach

To wspaniałe rozgrzewające danie, idealne na śniadanie lub na kolację. Szakszuka ma bliskowschodnie pochodzenie i znaczy tyle co „wielki bałagan”. Niech nazwa jednak Was nie zniechęci – te duszone w pomidorowym, ostro doprawionym sosie jajka z pewnością zaspokoją wielki głód i wprowadzą we wspaniały nastrój. Przygotujcie sosu już dziś wieczorem, a rano tylko go zagotujcie, wbijcie jajka i zajadajcie ze smakiem :) A może któryś z Panów zechce przygotować jakiejś Pani takie pyszne śniadanko, jutro w dniu kobiet. Powiam tak - nie znam nikogo, kogo by to nie ucieszyło ;)



 Składniki (na dwie porcje):
  • 1 cebula
  • 4 jajka
  • Puszka pomidorów krojonych
  • Pół papryki
  • Jeden ząbek czosnku
  • Przyprawy: pół łyżeczki kminu rzymskiego, kurkumy, ¼ łyżeczki ostrej papryki (inne przyprawy według uznania)
  • Oliwa do smażenia
  • Natka pietruszki, szczypiorek lub świeża kolendra do posypania

Na rozgrzanej oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, aż będzie szklista. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i smażymy ok. kolejne 4 minuty, aż lekko zmięknie. Dodajemy przyprawy, mieszamy. Potem dodajemy pomidory, zwiększamy płomień palnika, zagotowujemy sos, po czym skręcamy na średni ogień i gotujemy, aby odparować nadmiar płynu. Gdy sos pomidorowy zgęstnieje wbijamy do niego jajka (tak aby każde było zanurzone w pomidorach i nie stykało się z innymi). Przykrywamy pokrywką i całość gotujemy ok. 4 minuty, aż białko jajek się zetnie, a żółtko cały czas będzie cudownie płynne. Przekładamy na talerz, posypujemy pietruszką, szczypiorkiem lub kolendrą.



Nie wiem czy w Tunezji lub Izraelu moja szakszuka zostałaby zaakceptowana i uznana za tradycyjne danie. Jednakże danie to jest tak pyszne, że grzechem byłoby nieprzygotowanie go na zimową, rozgrzewającą kolację lub śniadanie. Oczywiście zachęcam Was do stworzenia swojej własnej wersji – ja następnym razem chętnie dorzucę podsmażoną cukinię lub bakłażana. Znam też wersję z dodatkiem soczewicy lub ciecierzycy – wtedy taka szakszuka z kromką razowego chleba może być wspaniałym obiadem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz