piątek, 18 marca 2016

Pieczone jabłka - najpyszniejsza zimowa przekąska

Uwielbiam jabłka! Chociaż w Polsce są bardzo popularne i tanie, są niedoceniane. A jabłka to bogactwo błonnika, pektyn, witaminy C, są niskokaloryczne . Dlatego jedźmy szczególnie teraz jabłka, kiedy są świeże. Jeżeli chcecie dokładnej poznać wartości odżywcze jabłek i innych polskich superproduktów zapoznajcie się z moimi wpisami z cyklu "polska zdrowa żywność" (część 1 i część 2). Skoro już wiemy jak dobre dla nas są jabłka, warto poznać parę przepisów które odmienią ten niepozorny owoc w prawdziwy przysmak! Zimą moją ulubioną przekąską (II śniadanie, podwieczorek) są pieczone jabłka. Są idealne na ponure popołudnia (dokładnie takie jak dzisiaj), gdy jedynym naszym pragnieniem jest zostanie pod kołdrą w domu. 

Składniki (na jedną porcję):
  • Jedno duże jabłko
  • Dwie łyżki konfitury wiśniowej lub śliwkowej (najlepiej domowej)
  • Łyżka płatków owsianych
  • Łyżka miodu/syropu klonowego/syropu z agawy
  • Pół łyżeczki cynamonu
  • Inne dodatki – według waszego pomysłu: łyżka płatków migdałowych/pestek słonecznika/pół łyżeczki skórki pomarańczowej/łyżeczka siemienia lnianego


Jabłko rozcinamy w połowie w poprzek. Wykrawamy gniazdo nasienne, ale nie przebijamy dna na wylot. Robimy kruszonkę: w misce mieszamy płatki owsiane, cynamon, miód lub syrop oraz dodatki. W stworzoną dziurę wkładamy łyżkę konfitury, potem połowę kruszonki, resztę konfitury i na koniec pozostałą kruszonkę. Nakładamy górną część jabłka i przymocowujemy ją wykałaczkami. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celcjusza i pieczemy ok. 30 min (lub do czasu gdy jabłko będzie miękkie, a jego skórka zmarszczona). Jemy na gorąco! Polecam z łyżką jogurtu naturalnego J


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz