Uwielbiam jabłka!
Chociaż w Polsce są bardzo popularne i tanie, są niedoceniane. A jabłka to
bogactwo błonnika, pektyn, witaminy C, są niskokaloryczne . Dlatego jedźmy szczególnie teraz jabłka, kiedy są
świeże. Jeżeli chcecie dokładnej poznać wartości odżywcze jabłek i innych polskich superproduktów zapoznajcie się z moimi wpisami z cyklu "polska zdrowa żywność" (część 1 i część 2). Skoro już
wiemy jak dobre dla nas są jabłka, warto poznać parę przepisów które odmienią
ten niepozorny owoc w prawdziwy przysmak! Zimą moją ulubioną przekąską (II
śniadanie, podwieczorek) są pieczone jabłka. Są idealne na ponure popołudnia (dokładnie takie jak dzisiaj),
gdy jedynym naszym pragnieniem jest zostanie pod kołdrą w domu.
Składniki (na jedną
porcję):
- Jedno duże jabłko
- Dwie łyżki konfitury wiśniowej lub śliwkowej (najlepiej domowej)
- Łyżka płatków owsianych
- Łyżka miodu/syropu klonowego/syropu z agawy
- Pół łyżeczki cynamonu
- Inne dodatki – według waszego pomysłu: łyżka płatków migdałowych/pestek słonecznika/pół łyżeczki skórki pomarańczowej/łyżeczka siemienia lnianego
Jabłko rozcinamy w
połowie w poprzek. Wykrawamy gniazdo nasienne, ale nie przebijamy dna na wylot.
Robimy kruszonkę: w misce mieszamy płatki owsiane, cynamon, miód lub syrop oraz
dodatki. W stworzoną dziurę wkładamy łyżkę konfitury, potem połowę kruszonki,
resztę konfitury i na koniec pozostałą kruszonkę. Nakładamy górną część jabłka
i przymocowujemy ją wykałaczkami. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.
Celcjusza i pieczemy ok. 30 min (lub do czasu gdy jabłko będzie miękkie, a jego
skórka zmarszczona). Jemy na gorąco! Polecam z łyżką jogurtu naturalnego J
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz