poniedziałek, 2 maja 2016

Łosoś z orientalnym akcentem - pyszny i szybki wiosenny obiad

Najlepszy obiad to obiad szybki w przygotowaniu, zdrowy i pyszny. Z pewnością do tej kategorii zalicza się wiele potraw rybnych, ponieważ nie wymagają one długiego czasu pieczenia, smażenia czy gotowania. Moim ulubieńcem, królem wśród ryb jest łosoś! Jego delikatne, różowiutkie mięsko po prostu rozpływa się w ustach. Przepis jaki dziś Wam przedstawię pochodzi z książki Nigelli Lawson „Kuchnia”, która jest dla mnie skarbnicą ciekawych przepisów (nie koniecznie zdrowych, ale zawsze pysznych J) i inspiracji, ale ja wprowadziłam trochę zmian. Zamiast kuskusu dałam kaszę bulgur, która ma jeszcze wyraźniejszy smak i więcej wartości odżywczych. Do tego zrobiłam pyszną wiosenną sałatkę z czosnkowym winegretem. Wspaniały obiad na majowy dzień!

Wygląda dobrze, ale pachnie i smakuje jesze lepiej!


Składniki (na 4 porcje):
  • Łosoś:

4 filety z łososia
Skórka otarta z jednej cytryny
Łyżka oliwy czosnkowej
Pół łyżeczki papryki słodkiej (lub ostrej jeśli lubicie)
  • Bulgur:

1 szklanka kaszy bulgur
2 szklanki wody
Łyżeczka startego imbiru
300 g pomidorków koktajlowych
¾ czerwonej cebulki
Sok wyciśnięty z jednej cytryny
Łyżka oliwy czosnkowej
  • Sałatka:

1 opakowanie mixu sałat
Pół cukinii
1 pomidor
8 oliwek
Łyżeczka soku z cytryny
3 łyżeczki oliwy
Niepełna łyżeczka musztardy francuskiej
1 ząbek czosnku

Taka sałatka może stanowić także pyszną kolację,
więc nie martwcie się jeśli zostaną resztki (w co wątpię)
:)

Przepis:
Do dużego naczynia, w którym zmieszczą się filety ścieramy skórkę z cytryny i dodajemy oliwę, mieszamy a następnie nacieramy taką marynatą rybę. Zostawiamy, do czasu aż będziemy podać obiad. Kroimy w drobną kostkę cebulę i zalewamy ją sokiem z cytryny. Pomidorki kroimy na ćwiartki i zalewamy oliwą, mieszamy. 
Kaszę przepłukujemy zimną wodą, następnie wrzucamy do wrzącej wody (2 szklanki na szklankę kaszy), dodajemy starty imbir, zmniejszamy ogień, przykrywamy pokrywką i gotujemy do czasu, aż kasza wciągnie całą wodę (ok. 20 min.). Dodajemy cebulkę i pomidory, mieszamy całość i zostawiamy pod przykryciem do czasu podania. Na rozgrzanym oleju smażymy rybę, ok. 3 minuty z obu stron, przyciskając łopatką, mięso ma być delikatnie różowe w środku, ale nie surowe.

Do miski wrzucamy sałatę, pokrojonego pomidora i oliwki. Cukinię podkrojoną w kosteczkę podsmażamy, aż będzie złocista. Dodajemy do sałaty. Wszystkie składniki sosu: sok z cytryny, oliwę, musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek mieszamy i polewamy sałatkę.

Całość podajemy razem i zjadamy ze smakiem J

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz