Chciałam Wam dziś
przedstawić fantastyczny przepis na deser – łatwy, szybki w przygotowaniu i
przepyszny. Inspiracją był dla mnie przepis na sernik z ricotty z „Mafijnej
książki kucharskiej”. Ja jednak zmniejszyłam ilość cukru, mąki i przygotowałam
sernik w atrakcyjniejszej formie – małych, uroczych babeczek. Rezultat przerósł
moje najśmielsze oczekiwania!
Czyż one nie są urocze?
Składniki (na 12
serniczków, pieczonych w foremkach na muffiny):
- 250 g sera ricotta
- 180 g cukru
- 2 jajka (białka oddzielone od żółtek)
- 230 g mąki
- Łyżeczka proszku do pieczenia
- Skórka otarta z jednej cytryny
Przygotowanie:
Wszystkie składniki
muszą być w temperaturze pokojowej. Ser miksujemy z cukrem, aż powstanie
puszysta masa. Następnie dodajemy żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i skórkę
cytryny i całość miksujemy. Ubijamy białka na sztywną pianę i dodajemy do masy
serowej, delikatnie mieszając.
Masę sernikową
przekładamy do foremek muffiny wyłożonych papilotkami. Wkładamy do piekarnika
nagrzanego na 160 stopni Celcjusza i pieczemy ok. 30 minut (do momentu aż
patyczek wbity w babeczkę będzie suchy).
Studzimy i zajadamy ze
smakiem! J
Już nie mogę się doczekać kiedy wypróbuję przepis! Czekam na więcej :-)
OdpowiedzUsuńSuper!Mam nadzieję, że będziesz zachwycona <3
OdpowiedzUsuń