Letnie bogactwo owoców
to coś wspaniałego! Smaki i kolory są zachwycające, ponadto to właśnie teraz są
one najzdrowsze, więc szkoda byłoby przegapić taką okazję i nie jeść tych
naturalnych pyszności. Ale jedzenie tylko
sałatek owocowych i koktajli może się kiedyś znudzić. Dlatego dziś chciałabym
Wam przedstawić wspaniały przepis, który świetnie się sprawdzi jako
podwieczorek, drugie śniadanie lub po prostu słodki deserek J Chociaż ja wykorzystałam brzoskwinie i czarne
porzeczki i polecam to połączenie, śmiało możecie eksperymentować! Po głowie
chodzą mi też takie zestawy – maliny i brzoskwinie lub wiśnie i jabłka. Jednakże nalegam na użycie mąki kokosowej i płatków owsianych, gdyż to połączenie jest nieziemskie - słodki kokos i chrupkie płatki owsiane idealnie komponują się z kwaskowatymi owocami.
Niespodziewani goście są już w drodze?
Ten deser to najlepsze rozwiązanie na
takie sytuacje!
Składniki (w zasadzie
ich ilość jest orientacyjna i zależy od Waszych preferencji oraz tego jak duże
porcje chcecie zrobić, ja podałam proporcje na 4 duże porcje):
- 3 brzoskwinie bez skórek
- Ok. 350 g czarnych porzeczek, pozbawionych gałązek
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- Pół szklanki płatków owsianych
- ¾ szklanki mąki kokosowej
- 2-3 łyżki masła
Naczynie żaroodporne
smarujemy masłem i wsypujemy do niego pokrojone owoce (na porzeczkach kładziemy
pokrojone brzoskwinie) i posypujemy 2 łyżkami cukru. Robimy kruszonkę –
miksujemy w blenderze płatki owsiane, ale nie na pył, tylko delitatnie rozdrabniamy)(można też użyć mąki
owsianej), mieszamy z mąką kokosową, pozostałbym cukrem i pokrojonym w
kosteczkę zimnym masłem. Wyrabiamy palcami, po czym wysypujemy kruszonkę
równomiernie na owoce. Wstawiamy do pieranika nagrzanego na 180 st, pieczemy
ok. 15 minut. Po tym czarnie kruszonka powinna się zarumienić, ale owoce nie
rozpadną się, więc przykrywamy foremkę folią aluminiową, zmniejszamy
temperaturę do 120 st. I pieczemy następne 15 min. Jemy ciepłe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz