czwartek, 14 lipca 2016

Owoce pod kokosowo – owsianą kruszonką


Letnie bogactwo owoców to coś wspaniałego! Smaki i kolory są zachwycające, ponadto to właśnie teraz są one najzdrowsze, więc szkoda byłoby przegapić taką okazję i nie jeść tych naturalnych pyszności.  Ale jedzenie tylko sałatek owocowych i koktajli może się kiedyś znudzić. Dlatego dziś chciałabym Wam przedstawić wspaniały przepis, który świetnie się sprawdzi jako podwieczorek, drugie śniadanie lub po prostu słodki deserek J Chociaż ja wykorzystałam brzoskwinie i czarne porzeczki i polecam to połączenie, śmiało możecie eksperymentować! Po głowie chodzą mi też takie zestawy – maliny i brzoskwinie lub wiśnie i jabłka. Jednakże nalegam na użycie mąki kokosowej i płatków owsianych, gdyż to połączenie jest nieziemskie - słodki kokos i chrupkie płatki owsiane idealnie komponują się z kwaskowatymi owocami.

Niespodziewani goście są już w drodze?
Ten deser to najlepsze rozwiązanie na 
takie sytuacje!



Składniki (w zasadzie ich ilość jest orientacyjna i zależy od Waszych preferencji oraz tego jak duże porcje chcecie zrobić, ja podałam proporcje na 4 duże porcje):
  • 3 brzoskwinie bez skórek
  • Ok. 350 g czarnych porzeczek, pozbawionych gałązek
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • Pół szklanki płatków owsianych
  • ¾ szklanki mąki kokosowej 
  • 2-3 łyżki masła

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i wsypujemy do niego pokrojone owoce (na porzeczkach kładziemy pokrojone brzoskwinie) i posypujemy 2 łyżkami cukru. Robimy kruszonkę – miksujemy w blenderze płatki owsiane, ale nie na pył, tylko delitatnie rozdrabniamy)(można też użyć mąki owsianej), mieszamy z mąką kokosową, pozostałbym cukrem i pokrojonym w kosteczkę zimnym masłem. Wyrabiamy palcami, po czym wysypujemy kruszonkę równomiernie na owoce. Wstawiamy do pieranika nagrzanego na 180 st, pieczemy ok. 15 minut. Po tym czarnie kruszonka powinna się zarumienić, ale owoce nie rozpadną się, więc przykrywamy foremkę folią aluminiową, zmniejszamy temperaturę do 120 st. I pieczemy następne 15 min. Jemy ciepłe! 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz